Újpest

Rólunk

Újpest Budapest IV. kerülete, területe kb. 18.8 km2, lakosainak száma közel 100.000. Újpestet – több más településsel együtt –1950. január 1-jén csatolták Budapesthez. Az újpesti városvezetés elkötelezett a kerület okos és fenntartható infrastruktrúrális fejlesztése mellett. Részletes “fenntartható energia akcióterv” készült, amely  tartalmazza az összes bevezetésre váró fenntarthatósággal kapcsolatos intézkedést.

Replikációs

Újpest önkormányzata örömmel vesz részt az EU által finanszírozott “POCITYF” projektben, hogy betekintést nyerhessen más európai városok energia átállási programjainak megvalósulásában.
Tekintettel a klímaváltozás és az urbanizáció növekvő mértékére globális mértékben létfontosságúnak tűnik a dekarbonizáció ,miközben cselekednünk helyi szinten kell. Ennek következtében minden jellegű tudásmegosztás szívesen fogadott és rendkívül hatásos lehet.

Míg ezekről a kérdésekről maga a szakemberek és a közvélemény között kialakuló vita is hozzájárul a szélesebb körű tudatosság növeléséhez, a vezető városok tevékenységének szoros figyelemmel kísérése és követése nagy előnyt jelent a saját helyi ütemtervünk elkészítésében.

Újpest kiemelkedő célkitűzései ezen keretrendszerben a következőek:

  • energiaigény csökkentése,
  • energia ellátás dekarbonizálása,
  • kiegészítő technológiák hozzáadása az ellátási lánchoz,
  • minél több érintett bevonása és a megoldások elterjesztése további önkormányzati területeken.

Az újpesti csapat a projekt során a „Replikációs Tervben” már felvázolta azokat a lehetséges cselekvési kereteket, amelyek lokálisan karbonsemlegességet eredményezhetnek. Bemutatásra kerültek a működő lokális rendszerek, a tényleges energiafelhasználás és fogyasztás a releváns káros kibocsátási értékekkel, valamint meghatározásra kerültek az előrelátható technológiai változások és a kiegészítő innovatív megoldások.
Mindemellett azon lakossági mérlegelési akciók és eszközök is körvonalazódtak, amik elősegítik a változások széles körű elterjesztését.

Az újpesti csapat a projekt következő szakaszaiban a munkafolyamatok modellezésére és megvalósítására vonatkozó előkészítő és tervezési dokumentumok finomhangolására készül.

Főbb adatok

18,8 km²

Terület

100.000

Lakosság

1838

alapítás éve

Discover all the cities

Alkmaar

Évora

Bari
Celje
Granada
Hvidovre
Ioannina
Újpest